La violència obstètrica també és violència de gènere

El 25 de novembre és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, i des d’ERC Sabadell ens afegim al manifest de la Taula d’Igualtat de Gènere de la ciutat i no deixarem de reivindicar i aplicar les mesures necessàries per eradicar tots aquest assassinats.

Avui, però, volem denunciar una altra manera menys coneguda de practicar la violència contra les dones, que fins i tot no és percebuda com a tal per les mateixes dones: la violència obstètrica.

Totes les dones tenim el dret a tenir un part respectat: a decidir sobre com volem que sigui, a decidir sobre el nostre cos i sobre les intervencions a què serà sotmès. El naixement d’un fill és un moment d’extrema vulnerabilitat en el qual la dona i el nadó mereixen tot el respecte del món.

Abans de continuar, volem agrair la gran tasca que fan totes aquelles professionals que ens acompanyen, informades i respectuoses amb les nostres decisions, que són càlides i amoroses, i que ens faciliten un procés que és de gran apoderament per a la dona.

Ara bé, no respectar les nostres decisions, l’abús de poder, les amenaces, la desinformació, o impedir que com a mares decidim amb l’excusa que és “pel nostre bé” és una manera d’anul·lar-nos. Pràctiques injustificades com la immobilització durant el treball de part, el trencament sistemàtic de la bossa amniòtica, les cesàries innecessàries o les episiotomies per defecte constitueixen també una vulneració dels nostres drets.

Medicalitzar l’embaràs i el part com si fos una malaltia i no un procés natural del cos femení, i el tracte jeràrquic i deshumanitzador que exerceixen algunes professionals sanitàries infantilitza les dones i ens fa perdre autonomia i capacitat de decisió sobre el nostre cos i la nostra sexualitat.

El 2013 vam arribar al màxim històric en la taxa de cesàries a Catalunya que va ser del 31,1%, una xifra que posa la pell de gallina quan tenim en compte que l’OMS recorda no hi ha justificació per a taxes superiors al 10-15%.

Segons l’Informe 2010 sobre Salut Perinatal Europea, a Espanya el 43% de les dones que van parir van ser sotmeses a una episiotomia. Tot i que l’OMS la declara una tècnica per evitar els esquinçaments del perineu durant el part, també diu que cal evitar-ho sempre que sigui possible, i hi ha tècniques preventives que ho permeten.

Sobre la maniobra de Kristeller, arran d’una enquesta feta a dones espanyoles per la revisió de 2010 de l’Estrategia de Atención al Parto Normal, es va saber que almenys en un 26,1% dels parts vaginals atesos a hospitals públics s’havia fet aquest perillosa maniobra, que pot generar greus conseqüències en les dones (trencament uterí, hemorràgia, fractura costal…) i en els nadons (lesions d’òrgans interns, hipòxia i paràlisis d’Erb, entre altres).

Podríem parlar de més actuacions, com l’ús indiscriminat d’oxitocina sintètica, els tactes vaginals no consentits, el rasurat púbic, els ènemes… Però el que aquí reclamem és que les dones siguem informades de tot, dels beneficis i de les conseqüències de cada intervenció, i no durant el part, sinó abans, perquè tota aquesta informació ens ha de permetre, amb tot coneixement i llibertat, elaborar el nostre pla de part, i aquest ha de ser respectat.

Comparteix ambShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *